Afla care sunt cele mai importante obligatii ale asistentilor personali

Asistentul personal este persoana care se ocupa de ingrijirea unei persoane cu dizabilitati, care ii ofera acesteia sprijinul sau in desfasurarea activitatilor zilnice. Acesta poate fi un membru al familiei sau un asistent profesionist, atestat printr-un certificat si care lucreaza in baza unui contract de munca. Incheierea lui se poate face cu Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului sau cu firme private acreditate care ofera astfel de servicii. Printre obligatiile sale se numara integrarea in societate a adultului sau a copilului cu handicap, acest lucru implicand numeroase aspecte.

Din punct de vedere medical, un asistent personal trebuie sa se ocupe de recuperarea celui care beneficiaza de serviciile sale. Recuperarea este de doua feluri: fizica si psihica. Exista numerosi oameni care in urma unui accident au ramas paralizati sau au probleme grave de mobilitate. Unii dintre ei se pot recupera fizic. Dar pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie in primul rand de o recuperare psihica. Ei au nevoie sa isi recapete increderea in sine, in propriile forte, si sa lupte pentru o viata mai buna, fie ca acest lucru ar insemna recuperare totala sau partiala a mobilitatii.

 

Ingrijire si igiena

Adultii sau copiii cu dizabilitati au nevoie de ajutor in activitatile zilnice. Aceste activitati includ hranirea corecta, cumpararea unor produse, prepararea hranei, o igiena adecvata etc. Asistentul are obligatia de a se asigura ca aceste nevoi sunt indeplinite. Dar pentru ca unele dintre ele sa fie realizabile este nevoie ca locuinta beneficiarului sa fie dotata cu echipamente medicale care sa il ajute in acest sens.

Un camin pregatit ii ofera mai multa siguranta si mai multa incredere in propriile forte, stiind ca poate fi si independent in unele situatii. Un carucior cu rotile, o cada de dus special conceputa pentru nevoile sale, chiar si o bara de sustinere, toate pot insemna un pas inainte spre independenta.

 

Gasirea unui loc de munca si accesul la educatie al persoanelor cu handicap

O alta obligatie a asistentului este sprijinirea adultului in gasirea unui loc de munca sau accesul la educatie. Pentru orice fiinta umana este important sa socializeze, sa isi faca prieteni, sa se dezvolte prin educatie sau sa aiba o independenta financiara. Chiar daca intampina probleme de mobilitate nu inseamna ca nu va putea realiza aceste lucruri. Este important ca societatea sa il accepte asa cum este si ca statul sa ii puna la dispozitie aceleasi drepturi ca si unei persoane fara probleme locomotorii sau fara handicap. Societatea trebuie sa accepte ca exista si astfel de oameni si sa ii integreze.

O alta obligatie este protejarea drepturilor celui aflat in ingrijire de orice natura ar fi acestea. Si persoanele cu probleme locomotorii au dreptul la o viata normala, fara violenta fizica sau verbala. Daca se intampla sa fie maltrata de un asistent persoana cu handicap trebuie sa aiba curajul de a o raporta autoritatilor competente. Fiecare om merita sa fie respectat, indiferent daca are sau nu probleme de sanatate. De asemenea, asistentul trebuie sa raporteze neglijarea sau abuzul celui aflat in grija sa si trebuie sa se asigure ca acesta va beneficia de toate serviciile medicale de care are nevoie.