Cele mai avantajoase drepturi pentru persoanele cu handicap

Orice persoana cu dizabilitati are anumite drepturi care se refera la educatie, sanatate, integrarea la locul de munca, formarea profesionala, asistenta juridica. Doar pentru ca au probleme locomotorii sau alte afectiuni de sanatate nu inseamna ca ele nu pot avea acces la un sistem de invatamant general  sau la servicii medicale care le-ar putea imbunatatii viata. Multe persoane cu handicap se confrunta cu discriminari si bariere care le limiteaza participarea in societate in conditii de egalitate cu ceilalti. Dar exista drepturi care sa le garanteze ca viitorul lor exista si ca se pot integra in societate. Cele mai avantajoase sunt accesul liber si egal la orice forma de educatie, accesul liber pe piata muncii, asigurarea asistentei de recuperare si reabilitare, protectia impotriva neglijarii si abuzului.

 

Acces liber si egal la orice forma de educatie

Ca orice om si cei cu probleme de sanatate au nevoie sa se dezvolte profesional in directia pe care si-o doresc. Fie ca se pot sau nu deplasa, ca pot sau nu sa se descurce singuri ei, ca noi toti, au teluri care se pot atinge numai cu o educatie adecvata. Pentru ca acest lucru sa fie posibil nu trebuie ingradit liberul acces la diversele forme de educatie. Printre acestea se numara integrarea in unitati scolare de masa si servicii educationale la domiciliu sau chiar la spital, daca este nevoie. Orice alternativa educationala este un pas inainte spre o viata cat mai normala si un viitor mai stralucit.

 

Accesul liber pe piata muncii

Odata ce privim educatia ca baza formarii unui om si a integrarii lui in societate, urmatorul pas firesc ar fi liberul acces pe piata muncii. Persoanele cu handicap pot avea un loc de munca si se pot intretine singure, dar trebuie creat si mediul propice pentru ca acest lucru sa se intample. Ei nu trebuie discriminati, ci trebuie ajutati pe cat posibil sa se integreze in societate. Doar pentru ca nu ii vedem zi de zi pe strada asta nu inseamna ca ei nu exista. Un loc de munca poate insemna mai mult decat obtinerea unor sume de bani. Poate insemna socializare si continua dezvoltare.

 

Asigurarea asistentei de recuperare/reabilitare

Persoanele cu handicap gradul 1 au cea ai mare nevoie de atentie, atat medicala cat si din partea insotitorului. Dar si celilalti cu un grad mai mic au nevoie de ajutor din partea statului. Tratamentul de recuperare poate fi foarte scump si trebuie luat in calcul ca insotitorul nu poate avea o alta sursa de venit decat indemnizatia primita de la stat. Atentia sa va fi concentrata in mod permanent pe cel care il are in grija. De altfel, si in mediul in care bolnavul traieste trebuie achizitonate obiecte sanitare speciale. Costurile pot depasi bugetul familiei. Astfel, toate persoanele cu handicap beneficiaza de anumite gratuitati in sistemul medical. Printre acestea se numara dispozitive medicale in ambulatoriu, bilete la tratamente balneare, cazare si masa gratuita in unitatile sanitare pentru insotitor.

 

Protectie impotriva neglijarii si abuzului

Fiecare om merita se se simta in siguranta in propra locuinta si pe strada. Existe numeroase cazuri cand persoanele cu handicap au fost neglijate, tratate inuman si privite doar ca o sursa de venit. Aceste fapte trebuie pedepsite si descurajate. Statul pune la dispozitia lor asistenta si protectie  juridica indiferent de lucrul in care se afla.