Masini adaptate pentru persoanele cu handicap

Desi pare un mit, dar nu este, pe teritoriul Europei exista cateva mici interprinderi care adapteaza diverse modele de masini special pentru persoanele cu handicap.

Modificarile sunt necesare tuturor persoanelor cu handicap care conduc fie la birou, fie la cumparaturi, fie intr-o excursie cu familia, totusi adaptarile sunt limitate doar pentru persoanele care sufera de handicap locomotor sau orice alt handicap minor.

Adaptari disponibile

Modificarile unui autovehicul sunt facute in functie de handicapul soferului. Este recomandat ca orice masina adaptata sa fie echipata cu o cutie de viteze automata, consider acest aspect ca fiind necesar.

Pentru persoanele paraplegice se recomanda instalarea liftului pentru scaunul cu rotile pe locul soferului si acceleratia/frana aduse la nivelul membrelor superioare.

Pentru persoanele cu deficienta la membrele superioare se recomanda instalarea unui dispozitiv de tip “nuca” pe volan, in aceeasi parte cu membrul intact, astfel incat volanul sa poata fi manevrat cu usurinta chiar si cu un singur membru.

Printre cele mai cautate adaptari din occident se numara lifturile autoutilitare special concepute pentru persoanele in scaun cu rotile. Acestea se pot monta fie in portbagajul masinii, fie pe lateralul acesteia, daca autovehiculul permite acest lucru.

Conducerea autovehiculelor adaptate in Romania

Pentru a conduce un autovehicul modificat special pentru persoanele cu handicap pe strazile din Romania, toate modificarile trebuiesc notate in Cartea de Identitate a vehicului ( CIV ). Notarea in CIV se face prin prezentarea unei declaratii de conformitate la RAR in momentul inscrierii schimbarilor in CIV, pe care o obtineti de la service-ul care a realizat modificarile.

De mentionat este faptul ca RAR va accepta numai modificarile facute de un service autorizat in acest sens, sa va asigurati ca service-ul pe care il contactati, fie el din Romania sau occident, este autorizat de RAR in acest sens. In cazul in care este din occident sa va asigurati ca documentul primit atesta faptul ca modificarile au fost facute intr-un service autorizat, acesta va trebui tradus si legalizat inainte de al preda oficiului RAR.

Locatii si firme pentru adaptarea autovehiculului

Service-urile din Romania autorizate de RAR pentru modificarea masinilor cu echipamente speciale pentru persoanele cu handicap sunt destul de putin, in urma cercetarii am descoperit cateva service-uri autorizate:

  1. S.C. TOUR TRANS S.R.L.
  2. S.C. MOTIVATION SRL
  3. S.C. ROMADAPTARI S.R.L.

Iar in occident sunt cateva companii care ne-au atras atentia:

  1. Auto Adapt – https://www.autoadapt.com/en-GB
  2. Haag Rehatechnik – http://www.haag-rehatechnik.de
  3. Reha Group Automotive – http://www.reha.com
  4. Kivi – http://www.kivi-mobilityfreedom.com